A géntechnológiáról

A GMO egy olyan szervezet, amelynek genetikai állományát mesterséges módon változtatják meg, így új tulajdonsággal ruházzák fel. A nemesítés és a génmódosítás

között az a különbség, hogy a nemesítés során általában azonos, vagy rokon fajokat kereszteznek, azaz ez gyakorlatilag egy természetes folyamat, míg az előbbi mesterséges. (pl: a kék eper: a lepényhal hidegtűrésért felelős génjét beültették az eperbe, hogy fagyállóvá tegyék, és mellesleg a gyümölcs kékszínű lett)

A géntechnológia heves viták középpontjában áll. A géntechnológiában bekövetkezett, tudományos léptékkel mérve is gyors fejlődés következtében nem volt elegendő idő a potenciális veszélyek és a hosszú távú hatások teljes kivizsgálására. Lehetséges veszélyeit a mai napig nem vizsgálták, vizsgálják kellő részletességgel.

Hiányoznak a hosszú távú környezeti hatásvizsgálatok, a megfelelően elvégzett toxikológiai / allergológiai vizsgálatok és etetési kísérletek. Még mindig kevéssé ismerjük a GMO-k környezeti, ökológiai, egészségügyi, társadalmi és egyéb kockázatait. Jelenlegi tudásunk nem elegendő ahhoz, hogy reálisan meg tudjuk ítélni az esetleges kockázatokat. Amennyiben ezek a szervezetek kijutnak a környezetbe, azokat visszavonni nem lehet. Ezért nagyon fontos, hogy – az elővigyázatosság elvét messzemenően szem előtt tartva – megvédjük egyedülálló természeti értékeinket és megőrizzük mezőgazdaságunk jövedelmezőségét.

Bővebben: www.gmoterkep.hu  A Vidékfejlesztési Minisztérium ismeretterjesztő kiadványa

GMO a takarmányozásban

PDF letöltése

Európa NEM-et mond

Flag_of_HungaryMagyarország
www.nemgmo.hu
320px-Flag_of_Switzerland_(Pantone).svgSvájc
www.stopogm.ch
250px-austria-flag-xs.pngAusztria
www.soja.at